Jeugd in de Natuur

Leif en Leid is in de wijk actief om mensen dichter bij elkaar te brengen en om meer aandacht aan elkaar te geven. Buiten de aandacht voor ouderen, wilt Leif en Leid zich ook inzetten voor de jeugd die aan het vereenzamen is. Leif en Leid heeft een fantastisch idee voor een nieuw project om jeugd meer kennis te laten maken met de natuur , dit is gebaseerd op de aanleg en onderhoud van een wijngaard. Dit plan bestaat uit 4 pijlers

  • De aanleg en onderhoud van een wijngaard

Op de zuidelijk georiënteerde helling aan Watersley ligt een perceel wat gedeeltelijk omgebouwd zal worden tot wijngaard. Dit deel is momenteel onbewerkt en verwilderd met braam struiken en varens. Het veld wordt schoongemaakt en ingezaaid. Er zal een natuurlijke afscheiding aangelegd worden.  Vanaf Mei 2024 wordt de wijngaard beplant met klassieke druivenrassen. 3 a 4 jaar zullen de planten groeien en onderhouden worden. Daarna zal van de oogst wijn gemaakt kunnen worden.

  • Het verzorgen van de natuur (inclusief de levendbarende hagedis)

Het terrein is het leefgebied van de levendbarende hagedis wat momenteel bedreigt wordt. De opzet van de wijngaard is zodanig dat het leefgebied weer groot wordt . Dit is goed voor het dier maar ook goed voor de wijngaard. We zullen met onze activiteiten continue aandacht hieraan geven.

  • Het betrekken van Jeugd in de natuur

De wijngaard willen we , onder begeleiding , laten onderhouden door jeugd. Van kansarme jongeren tot leerlingen van scholen. Hiervoor zorgen we met een team van deskundige begeleiding, en willen vooral de jeugd meer kennis laten vergaren van de natuur op een ontspannende manier.

Verder is de wijngaard een non-profit (sociale) organisatie. De onkosten zullen deels worden terugverdiend. De opbrengsten zullen vooral naar de jeugdzorg gaan.

  • Het promoten van Sittard

De wijngaard ligt langs de “Route Des Vins” in Sittard, waarmee deze wandeling zeker aantrekkelijker wordt.

Verder geeft het een mooi zicht op de entree van Sittard vanuit het zuiden de Windraak af, wat als promotie gezien kan worden. Vooral de opzet van de wijngaard straalt het gevoel van natuur uit wat voor de wandelaar educatief en aantrekkelijk is.

Verder krijgt de horeca in Sittard de gelegenheid om een Sittards product te promoten, wat goed voor de stad is

Wilt U meer weten of jeugd opgeven om aan dit project mee te doen laat het dan even weten via info@leifenleid.nl

Dolf Ruigt

Initiatiefnemer voor Wijndomein Watersley

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *